De Griekse legende
Generaties lang hebben atleten geloofd dat een dieet hoog in eiwitten de kracht zou bevorderen. Deze aanname kan worden herleid tot een beroemde Griekse atleet, genaamd Milo van Croton. Milo leefde in de zesde eeuw voor Christus en was één van de sterkste mannen van Griekenland. Milo zegevierde zeven keer in de Olympische spelen als beste worstelaar en stond bekend om zijn vleesdieet.
Zoals de legende beweert, paste hij progressieve weerstandstraining toe. Gedurende vier jaar droeg hij dagelijks een groeiend kalf bij zich. Toen het kalf 4 jaar werd, droeg hij het over de lengte van het Olympische stadion en doodde, roosterde en at het. Volgens de legende zou zijn dagelijkse inname vlees ongeveer 9 kilogram zijn geweest.
Eiwit als wondermiddel
Nog niet zo lang geleden, in de jaren 1960 en 1970 dachten velen dat eiwit een wondermiddel was, omdat muscle magazines hier zo’n hype van maakten. Bodybuilders en andere atleten volgden daardoor diëten hoog in eiwitten, bestaande uit hoofdzakelijk vlees, melk en eieren. De rauwe eieren milkshake was met name populair, met dank aan Rocky Balboa.
Misinformatie eiwitten
Waarom dronk men dit smerige brouwsel? Simpelweg misinformatie. Artikelen en reclame van toen droegen onterecht de boodschap dat eiwitten van rauw voedsel, met name eieren, beter beschikbaar zouden zijn voor het lichaam om spieren op te bouwen dan eiwit afkomstig van gekookt voedsel. Deze bewering is absoluut niet waar en brengt zelfs gevaar met zich mee. Het eten van rauwe eieren is gevaarlijk, omdat eieren besmet kunnen zijn met het micro-organisme Salmonella. Het koken van eieren doodt deze ziekteverwekkende bacterie af en maakt het hierdoor veilig om te eten. Rauwe eieren moet je ten alle tijden vermijden. Wanneer je eieren wilt toevoegen aan een supplementen drank, probeer dan gepasteuriseerde ei-eiwit producten in plaats van rauwe eieren. Deze vorm ei-eiwitten kunnen ook gekookt worden.
De waarheid over eiwitten
Koken zorgt er ook voor dat eiwit beter beschikbaar wordt voor het lichaam. Een eiwit molecuul bestaat uit een reeks aan elkaar geketende aminozuren. Als twee van deze eiwitketens zich om elkaar heen zouden draaien, zouden ze een eiwit vormen. Verhitten of koken van het eiwit molecuul zorgt ervoor dat de ketens vervormen en los komen van elkaar in kleinere stukjes, ook wel ‘denaturatie’ genoemd. Dit gebeurt ook bij het verteringsproces in het lichaam, onder invloed van enzymen.
Het koken van eiwitrijke voeding start dus het verteringsproces als het ware en zorgt ervoor dat het voedsel min of meer gedeeltelijk verteerd wordt alvorens het in het lichaam terecht komt, zodat het lichaam netto minder energie nodig heeft om de voeding te verteren.
Door verhalen zoals die van Milo van Kroton, de worstelaar en Rocky Balboa wordt een beeld geschetst dat eiwitten ontzettend belangrijk zijn voor sporters. Veel mensen die dit zien slaan hierin door en denken dat zij zoveel mogelijk eiwit moeten eten,
Eiwitten zijn essentieel in je dieet, maar alleen eiwit is niet wat je gaat helpen extra spieren te ontwikkelen. Eiwitten en koolhydraten tezamen zorgen hiervoor, vooral in combinatie met de juiste soorten vet.
Benieuwd hoeveel eiwit je als sporter nu echt nodig hebt?
Bereken hier jouw dagelijkse eiwitbehoefte.